Dundret Lapland

View Original

Länge leve Dundret – nu bygger vi en fjällby på Folkets berg

Efter flera år av förberedelser och anläggning av ett nytt dagvattensystem kan planerna för Dundret nu offentliggöras. Det kommunala bolaget Dundret Gällivare Fjällanläggning AB tar nu för första gången i Dundrets historia fram en realistisk detaljplan för att utveckla Gällivarebornas berg till en fjällby med plats för 5 000 gäster och aktiviteter året om.

–      Äntligen ska vi driva igenom den satsning och de investeringar som Dundret och alla Gällivarebor förtjänar, säger Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret Gällivare Fjällanläggning AB.

När Gällivare kommun köpte skidanläggningen på Dundret 2019 gjordes en rejäl omstart. Bolaget Dundret Gällivare Fjällanläggning AB grundades och människor med starka band till Gällivare och Dundret anställdes för att bygga upp anläggningen från grunden. Med kommunala investeringar, ett nytt dagvattensystem som ska stå pall i minst hundra år, brinnande entusiasm och jävlar anamma från både anställda vid Dundret och Gällivares invånare lyckades man få upp besöksantalet – trots pandemin – och 2020 utsågs Dundret till bästa svenska skidort.

Nu är det dags för nästa kliv. För att Dundret ska bli oberoende av kommunala skattemedel och kunna utvecklas krävs att besöksantalet ökar rejält. Och för att hitta investerare måste man sikta högt. För att Dundret ska bära sig själv behöver besöksantalet öka till omkring det dubbla från dagens 50 000 besökare om året och för att vara ekonomiskt hållbart på sikt behöver antalet besökare vara omkring 217 000 om året. Tobias Larsson förklarar:

–      För att det ska finnas ekonomi i att utveckla Dundret så måste vi göra det stort. Vi har räknat på det här och kommit fram till att vi ska kunna erbjuda minst 5 000 bäddar till 2032.

I visionen som nu presenteras ser man att de 5 000 bäddarna fördelas över ett hotell med spa och ett antal bostadshus som tillsammans utgör en klassisk fjällby med tät bebyggelse, butiker, restauranger, slingrande bygator och ett torg som samlar hela byn. Entreprenören Nowland, med beprövad erfarenhet av att bygga svenska fjällbyar, är redan påkopplad och aktiviteterna som planeras säkerställer att Dundret blir en året runt-destination, med möjlighet till stora internationella idrottsevenemang.

–      Det här är en långsiktig investering i Dundret, men också för hela Gällivare. Det kommer att bli en pulserande arena för turism och ge ett ökat utbud och rikare kulturliv till Gällivareborna, vilket i sin tur får fler att vilja flytta hit, avslutar Tobias Larsson.

För presentation av visionen och möjlighet att ställa frågor till relevanta aktörer, besök samrådsmötet i Kunskapshuset fredagen den 17 mars 2023. För mer information och anmälan till samrådet: dundretlapland.com/2032

Kontakt

Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret Gällivare Fjällanläggning AB

tobias.larsson@dundretgallivare.se

0970–522 801

Pressbilder

Visionsbild. Sommartid ska Dundret erbjuda ett flertal aktiviteter och skapa reseanledningar till samhället med bland annat kallbad, höghöjdsbana, downhillcykling, restauranger och butiker.

Bild: Brightnest

Visionsbild. Den nya fjällbyn kommer att erbjuda spa med kallbad, rodel, skidåkning på längden och tvären, skoterspår, after ski och mycket mer. Hotellet på torget blir den naturliga samlingspunkten med restaurang och uteservering.

Bild: Brightnest

Detaljplanen för Dundret fjällanläggning, del av Dundret 5:4 m.fl, som sträcker sig från befintlig parkering och ner mot Harrträsk. Området knyts ihop med Liikavaaraområdet samt den kommande detaljplanen för Gällivare 18:13 mot Repisvaara.

Bild: Norconsult

Samrådsförslag av plankartan över detaljplan för Dundret fjällanläggning, del av Dundret 5:4 m.fl.